Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

ΕΙΔΗΣΗ: Έτοιμο το νέο διήγημα του διάσημου λογοτέχνη Κου Φανούρη Φανφαρόνη….. αλλά πώς;

(Άρθρο της εφημερίδος «Η Μεταμεσονυκτία», από τη στήλη «Τέχνες, πολιτισμός, λογοτεχνία)


Ο διάσημος λογοτέχνης Κος Φανούρης Φανφαρόνης, ο άνθρωπος που έχει χαρακτηρισθεί σε αναρίθμητα δημοσιεύματα και κριτικές, σε πολλές χώρες του κόσμου ως «ο κορυφαίος της γενιάς του» όχι μόνο σε Ελληνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, πέντε φορές έως τώρα υποψήφιος για βραβείο Πούλιτζερ, εννιά για Μπούκερπράις, επτά για Νόμπελ, τρεις για Όσκαρ, Έντεκα για Γκράμμυ, Εννιά για Μίστερ Υφήλιος και μία για Μις Υφήλιος (χωρίς ωστόσο να έχει ποτέ διακριθεί) ανακοίνωσε την έκδοση του νέου του διηγήματος. Η ανακοίνωση έγινε – βεβαίως - με το γνωστό ριζοσπαστικό τρόπο, σε «απίθανα» έντυπα, εξαιρετικά περιορισμένης αναγνωσιμότητας και - πρέπει εδώ να πω – ότι δε θα ήμουν σε θέση να κάνω την πρώτη αναδημοσίευση για το ευρύ κοινό στο σημερινό φύλλο της Μεταμεσονυκτίας χωρίς τη βοήθεια του επιτελείου μου, των αγαπητών νεαρών συναδέλφων οι οποίοι με ζήλο υπερβάλλοντα και επάξια πλέον φέροντες τον τίτλο του «λαγωνικού» δίνουν τη δυνατότητα σε εμένα, αλλά πάνω απ’ όλα σε Εσάς αγαπητοί αναγνώστες, να γινόμαστε κοινωνοί τέτοιων ειδήσεων και γεγονότων που – εν πολλοίς – καθορίζουν την τέχνη της Λογοτεχνίας αλλά και τον Πολιτισμό γενικότερα.
Συγκεκριμένα λοιπόν η ανακοίνωση έγινε σε τρία έντυπα που κυκλοφόρησαν την ίδια ημέρα:
- Στην εξαμηνιαία έκδοση «Η Εφημερίς των Φιλοτελιστών της νήσου Παραπόλα»1
- Στο, περιοδικής κυκλοφορίας, fanzine ομάδας Ελλήνων τραβεστί «Το Σκούξιμο»
- Εμβόλιμα, στο κείμενο προλόγου, που έγραψε ο Κος Φανούρης Φανφαρόνης στο νέο βιβλίο του αδελφικού του φίλου, ποιητή, Κου Θράσου (Θρασύβουλου) Αντροχίνακα, βιβλίο που αυτήν τη φορά δεν ήταν μια νέα συλλογή ποιημάτων αλλά αφιερωμένο στο μεγάλο πάθος του Κου Θ. Αντροχίνακα, το ψάρεμα, με τίτλο «Ψάρεμα: Τέχνη και Τεχνική». Πριν τη δημοσίευση του παρόντος κειμένου ήλθαμε σε επαφή με τον Κο Θ. Αντροχίνακα ο οποίος, ενθουσιασμένος όταν έμαθε ότι το δικό του βιβλίο περιείχε κατά το εν τρίτον το αποκλειστικό προνόμιο της σπουδαίας ανακοίνωσης, μας εδώρισε ένα - ακόμη – ακυκλοφόρητο σε βιβλίο ποίημα του, το οποίο δημοσιεύουμε (στο ένθετο «Η ζωή και η τέχνη», ευχαριστώντας τον θερμά.
Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση, η δημοσίευση θα ξεκινείσει αμέσως μετά την ανατολή του ήλιου, στις 1/9/’010. Η δημοσίευση θα γίνει σε συνέχειες. Τμήματα παραγράφων ή ακόμα και τμήματα φράσεων θα αρχίσουν να εμφανίζονται με τη μορφή επιγραφών με σπραίη στους τοίχους της γειτονιάς των Εξαρχείων όπου έχει γεννηθεί, μεγαλώσει και ακόμα ζει ο συγγραφέας. Η έκδοση του διηγήματος θα ολοκληρωθεί σε πέντε περίπου ημέρες. Για λόγους διευκόλυνσης των αναγνωστών, η πρώτη φράση θα δημοσιευθεί (θα εμφανισθεί δηλαδή σχετική επιγραφή σε τοίχο) σε απόσταση πολύ κοντινή με την περίφημη πλατεία των Εξαρχείων. Στο τέλος της ανακοίνωσης δίνεται η διευκρίνιση ότι «την εργασία έχουν αφιλοκερδώς αναλάβει ενθουσιώδεις νεαραί και νεαροί θαυμασταί». Αγαπητοί αναγνώστες, άποψη της στήλης είναι ότι αυτήν τη φορά η ευρηματικότητα και η πρωτοτυπία του εγχειρήματος του Κου Φανούρη Φανφαρόνη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Πιστεύουμε οπωσδήποτε ότι πρόκειται για τον πλέον καινοτομικό τρόπο δημοσίευσης λογοτεχνικού κειμένου. Θα πρέπει δε κανείς να συνυπολογίσει ότι η συγκεκριμένη συνοικία της πόλης βρίθει συνθημάτων γραμμένων σε οποιαδήποτε προσφερόμενη, προσιτή και μη επιφάνεια. Άρα η ανίχνευση των κειμένων του διηγήματος ανάμεσα σε τόσα άλλα κείμενα θα είναι πολύ δυσκολότερη.
Επιπλέον θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι μέλη των γνωστών αντιεξουσιαστικών, εξτρεμιστικών, αναρχικών ομάδων που παραδοσιακά συχνάζουν στην περιοχή, ενεργοποιώντας το ιδιαίτερο, περιπαικτικό, αιχμηρό, σαρκαστικό, πάντως ευφυές και πνευματώδες χιούμορ που τους χαρακτηρίζει θα αρχίσουν – από διάθεση «αντίδρασης» γενικότερα – να «επεμβαίνουν» στη διαδικασία της δημοσίευσης, είτε γράφοντας με σπραίη στους τοίχους δικά τους, παραπλανητικά ψευδοκείμενα, είτε εντοπίζοντας πρώτοι και παραποιώντας τα αυθεντικά.
Διακατεχόμενοι ήδη από «δημιουργική» περιέργεια και αγωνία για την έκβαση του εγχειρήματος, θέλουμε ωστόσο να δώσουμε από τώρα θερμά συγχαρητήρια στο συγγραφέα – για την ιδέα – και να δηλώσουμε ότι πιστεύουμε με βεβαιότητα ότι με αυτήν την κίνηση έχει κερδίσει μια νέα σειρά από υποψηφιότητες για τη χρονιά που έρχεται.

1 Παραπόλα: μικρή νήσος στο Μυρτώο Πέλαγος (ακατοίκητος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: