...Καλοβυρνάς, με το υπέροχο "Πλαθολόγιο Λέξεων"
των εκδόσεων Intro Books (ISBN:960-6680-12-6) αλλά και τη νέα
"απουστειρωμένη" έκδοση του Πλαθολογίου (εκδόσεις IntroBooks 2008,
ISBN: 978-960-6680-48-9). Ας προσπαθήσουμε (έστω και ως ανάξιοι μιμητές) να
καταγράψουμε ορισμένα ακόμα λήμματα
Σεφιστικέ: ο όρος αναφέρεται στη φιλοσοφία, την προσέγγιση,
τις μεθόδους, τις πρακτικές αλλά και τις δημιουργίες μαγείρων και αρχιμαγείρων
(σεφ) που αντιμετωπίζουν την τέχνη της παρασκευής εδεσμάτων, φαγητών, γλυκών
κ.λ.π. με ένα πολύ... απελευθερωμένο τρόπο, ψαγμένο, κοσμοπολίτικο, ριζοσπαστικό,
αντισυμβατικό, χωρίς ταμπού και στεγανά. Το αποτέλεσμα άλλοι το εγκρίνουν,
άλλοι όχι, αυτό είναι βεβαίως υποκειμενικό, όμως δε μπορεί κανείς να
αμφισβητήσει ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κάτι εξόχως σοφιστικέ ή μάλλον
προκειμένου για μαγειρική... βλ. λήμμα. Π.χ. "Μαριγούλα, τί κάνεις κορίτσι
μου; Καλή εβδομάδα. Πώς τα περάσατε το Σαββατοκύριακο; Κάνατε τίποτα;",
"Πως, πως, πήγαμε στο Σάββατο το βράδι σ΄αυτό το νέο σεφιστικέ εστιατόριο
που άνοιξε στην πλατεία και είναι πολύ της μόδας.", "Ναι, ε; Και τί
πήρατε;", "Εμμ... πήραμε ένα βιολογικό κρασί διπλής απόσταξης από
ξινόμουρα, χωρίς αλκοόλ, μια σαλάτα από βρύα, λειχήνες, φύκια και ψιλοκομμένες
ρίζες πικραγγουριάς με παρθένο μουρουνέλαιο και ορυκτό αλάτι, ο Στάβρος πήρε
ένα χταπόδι με καταΐφι και εγώ ένα αρνάκι γάλακτος με σάλτσα ελληνικού καφέ.
Μέτριου.", Έτσι ε; Και τί φάγατε;", "Ορίστε;".
Ευχαριστώ Μπεττίνα για
τη λέξη που γέννησε το λήμμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου