Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Η Ακέφαλος Σομαλή (λήμμα από τη Φρικηπήδεια)

Στους περιοδεύοντες θιάσους τεράτων, τα γνωστά Freak Shows που ήταν δημοφιλή το 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα στην Αμερική και τη Βρεττανία κυρίως, τα γνωστά αξιοθέατα ήταν η γυναίκα με τα γένεια, οι σιαμαίες αδερφές/αδερφοί, ο πανύψηλος, ο νάνος, ο θεόχοντρος, ο σκελετωμένος, η ασώματος κεφαλή, ο άνθρωπος με το δέρμα φιδιού κ.ο.κ. Ένα από τα λιγότερο γνωστά εκθέματα (που όμως υπήρχε και μόνο η Φρικηπήδεια, μέχρι σήμερα, το καταγγράφει εδώ) ήταν η Ακέφαλος Σομαλή (που "ακεφάλως ομιλεί") ή όλο μαζί, όπως το έγραφαν και στις ρεκλάμες "Ακεφαλοσομαλήακεφαλωσομιλεί".
Επρόκειτο για ένα ημιφωτισμένο δωμάτιο στο κέντρο του οποίου και πάνω σε μια πρόχειρη σκηνή, καθισμένη σε μια καρέκλα ήταν μια μαύρη γυναίκα (υποτίθεται από τη Σομαλία), καλλίγραμμη πολύ και γυμνή σχεδόν τελείως.
Ήταν αλυσοδεμένη και τάχα μου σκλάβα δουλεμπόρων από την Αφρική προς πώληση στο Νέο Κόσμο ή την Ευρώπη. Η ιδιαιτερότητα ήταν ότι ενώ δεν είχε κεφάλι (!) και το σώμα της σταματούσε στο λαιμό, μιλούσε συνεχώς και ακατάληπτα ή μουρμούριζε σκοπούς γνωστών τραγουδιών.
Το τρυκ ήταν ένα κουτί που φορούσε η μαύρη γυναίκα και της κάλυπτε το κεφάλι με κατάλληλα προσαρμοσμένους πάνω του καθρέπτες σε συνδυασμό με το ημίφως του χώρου και βέβαια το γεγονός ότι το αποτελούμενο σχεδόν αποκλειστικά από κάθε ηλικίας άντρες κοινό, πιο πολύ και αχόρταγα κοίταγε το γυμνό, λυγερό, σοκολατένιο κορμί παρά οτιδήποτε άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: