Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Η άβυσσος Macocha (Τσεχία)

Δημοσιεύθηκε αρχικά στο διαδικτυακό forum της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Σ.Ο.Ε. - http://www.fhs.gr/gr/forum), ενότητα «Σπήλαια και Λογοτεχνία».
Πηγή: το βιβλίο “True Tales of Terror in the caves of the World” του Paul Jay Steward, Αμερικανού σπηλαιολόγου και συγγραφέα που έχει εκδώσει δύο συλλογές Ιστοριών Τρόμου, πραγματικών ή φανταστικών, που διαδραματίζονται σε σπήλαια.
Μετάφραση Χ.Δ.Τ.

«……………………..
Η άβυσσος Macocha βρίσκεται βόρεια της πόλης Brno, στην καρδιά της Τσεχικής Δημοκρατίας (πρώην Τσεχοσλοβακίας). Το βάραθρο αποκαλύφθηκε όταν η οροφή ενός τεράστιου σπηλαιοθαλάμου κατέρρευσε, δημιουργώντας ένα χάσμα με μήκος πάνω από 300 μέτρα, πλάτος 120 μέτρα και βάθος 150 μέτρα. Ένας υπόγειος ποταμός τροφοδοτεί δύο μικρές λίμνες στον πυθμένα του βαράθρου και συνεχίζεται στο τουριστικά αξιοποιημένο τμήμα τους σπηλαίου.
Η ύπαρξη του βαράθρου αναφέρεται ήδη σε έγγραφα του 1575, αλλά δεν ήταν παρά στις αρχές του 1700 που πήρε το όνομα άβυσσος Macocha. Για την προέλευση της ονομασίας, υπάρχει μια ιστορία που λένε οι ντόπιοι για ένα χήρο που ζούσε με το γιο του στο κοντινό χωριό Vilemonice. Αφού έζησε για πολλά χρόνια χωρίς γυναίκα, τελικά ξαναπαντρεύτηκε. Το ζευγάρι απέκτησε σύντομα παιδί και η μητριά δε συμπαθούσε καθόλου το θετό παιδί της. Ένα πρωί η μητριά παρέσυρε το παιδί στο χείλος του βαράθρου και το έσπρωξε μέσα. Χάρη σε εξαιρετική τύχη, μπλέχτηκε στα κλαδιά ενός θάμνου που φύτρωνε στο γκρεμό. Ένας περαστικός άκουσε τις κραυγές για βοήθεια και κατάφερε να τραβήξει το παιδί. Όταν έμαθε τα νέα ο σύζυγος απέδωσε δικαιοσύνη μονάχος του. Πήγε τη γυναίκα του στο βάραθρο και την έσπρωξε στα μαύρα βάθη.
Από την ημέρα εκείνη το βάραθρο λέγεται Macocha (η μητριά στα τσέχικα). Οι πρώτες καταβάσεις στο βάραθρο δεν έγιναν για εξερευνητικούς σκοπούς αλλά για να ανασυρθούν τα πτώματα ανθρώπων που είχαν αυτοκτονήσει πηδώντας μέσα. Η πρώτη καταγεγραμμένη αυτοκτονία στο βάραθρο έγινε το 1829. Έως σήμερα πάνω από πενήντα άνθρωποι έχουν αφαιρέσει τη ζωή τους πηδώντας στο (φαινομενικά) απύθμενο πηγάδι. Αρκετά από τα πτώματα δε βρέθηκαν ποτέ.
………………».

Δεν υπάρχουν σχόλια: