Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Η σπηλιά της Betty Moody

Δημοσιεύθηκε αρχικά στο διαδικτυακό forum της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Σ.Ο.Ε. - http://www.fhs.gr/gr/forum), ενότητα «Σπήλαια και Λογοτεχνία».
Πηγή: το βιβλίο “True Tales of Terror in the caves of the World” του Paul Jay Steward, Αμερικανού σπηλαιολόγου και συγγραφέα που έχει εκδόσει δύο συλλογές Ιστοριών Τρόμου, πραγματικών ή φανταστικών, που διαδραματίζονται σε σπήλαια.
Μετάφραση Χ.Δ.Τ.

Σπήλαιο Betty Moody, New Hampshire, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Περίπου 9,5 χιλιόμετρα έξω από τις ακτές του New Hampshire, υπάρχει ένα μικρό σύμπλεγμα 9 νησιών με το όνομα Νήσοι Σόαλ - Isles of the Shoals (1).
Κατοικήθηκαν για πρώτη φορά το 17ο αιώνα από τους Άγγλους και έγιναν ο παράδεισος των ψαράδων, των λαθρεμπόρων και των πειρατών. Πάμπολλες φήμες κυκλοφορούν για τους θαμμένους εκεί θησαυρούς. Η περιουσία όλη του πειρατή Μαυρογένη, που συγκέντρωσε μετά από τόσα χρόνια κουρσέματος, λέγεται ότι είναι κρυμμένη κάπου στα νησιά αυτά.
Το νησί Σταρ είναι το μόνο που έχει συγκοινωνία με φέρρυ και είναι σήμερα ένας δημοφιλής προορισμός για τουρισμό ή εταιρικά συνέδρια. Οι ξεναγήσεις, στον τόπο και στο χρόνο, στο νησί Σταρ, έχουν μεγάλη ζήτηση από τους επισκέπτες και ένα από τα πιο δημοφιλή θεάματα είναι η σπηλιά της Betty Moody.
Κατά τη διάρκεια των πολέμων του βασιλέως Φιλίππου (1675-77) οι συμπλοκές με τους Ινδιάνους Γουαμπανόαγκ, ήταν συνηθισμένο φαινόμενο στα νησιά Σόαλ. Σε μία επιδρομή, οι Ινδιάνοι πολεμιστές, πιστεύοντας ότι όλοι οι άντρες είχαν πάει για ψάρεμα κατέπλευσαν στη νήσο Σταρ και επιτέθηκαν.
Μπαίνοντας από σπίτι σε σπίτι τρομοκρατούσαν όσους είχαν μείνει στο νησί. Η Betty Moody, φοβούμενη για τη ζωή της και της ζωή των δύο παιδιών της, κρύφτηκε σε ένα μικρό, υγρό σπήλαιο στην παραλία.
Στο σπήλαιο το μικρότερο παιδί δεν μπορούσε να ησυχάσει ούτε στιγμή. Έκλαιγε και φώναζε συνεχώς, τρομοκρατημένο από το σκοτάδι της σπηλιάς και τα διαπεραστικά ουρλιαχτά των Ινδιάνων. Ξέροντας πως αν τους αιχμαλώτιζαν, θα τους βασάνιζαν και θα τους θανάτωναν, η Betty έκανε το μωρό της να σωπάσει με το μόνο σίγουρο τρόπο: τρελαμένη από το φόβο, στραγγάλισε και σκότωσε το ίδιο της το παιδί. Όταν έγινε ησυχία, η Betty ένοιωσε κάποια παρηγοριά βλέποντας ότι – τουλάχιστον – γλύτωσε τη ζωή του άλλου παιδιού της και τη δικής της. Αλίμονο! Λίγο μετά, ένας Ινδιάνος εμφανίστηκε στην είσοδο της σπηλιάς και έσυρε έξω τη Betty και το παιδί της. Στην αμμουδιά εκείνη κατάφερε να του ξεφύγει και με μια, τελευταία, πράξη απελπισίας ρίχτηκε, μαζί με το παιδί της, στα κύματα και δεν ξαναφάνηκε στην επιφάνεια.
Η περιοχή αυτή της παραλίας είναι σήμερα γνωστή σαν «ο όρμος της Betty Moody». Οι ντόπιοι λένε πως μπορεί μερικές φορές κανείς να δει τα φαντάσματα της Betty και των παιδιών της και πώς μέσα στο σπήλαιο νοιώθει κανείς μία περίεργη παρουσία και ακούει το κλάμα μωρού παιδιού.

Σ.τ.Μ.
1. Shoals: στενές λωρίδας γης στη θάλασσα που ενώνουν μεγαλύτερες εκτάσεις, π.χ. νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: