Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Μήπως τα ξέχασες τα ΑΛΛΑ χάπια σου;

Από το «Φύλλο οδηγιών για το χρήστη», παράγραφος 2.8, «Ανεπιθύμητες ενέργειες»

Για την αντιγραφή: Χ.Δ.Τ.

«…………….
Το ……… είναι καλά ανεκτό και αν εμφανισθούν ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες και υποχωρούν όταν διακοπεί η θεραπεία. Έχουν αναφερθεί οι παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει αποδειχτεί ότι σχετίζονται με την θεραπεία με ………..: κεφαλαλγία, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος,ναυτία/έμετος και μετεωρισμός.
Σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί: δερματικά εξανθήματα, με φαγούρα, κάψιμο ή μούδιασμα, ζάλη, δυσκολία στον ύπνο, υπνηλία, αίσθημα ιλίγγου και αδιαθεσία.Σε λίγες μεμονωμένες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί: αυξημένη ευαισθησία του δέρματος στου ήλιο (φωτοευαισθησία), σοβαρέs δερματικές αντιδράσεις, τριχόπτωση, πόνος στις αρθρώσειs, μυϊκός πόνος, μυϊκή αδυναμία, ξηροστομία, φλεγμονή στο στόμα, μυκητίαση στο γαστρεντερικό σύστημα, επιθετικότητα, διαταραχή του προσανατολισμού, σύγχυση, μείωση του επιπέδου συνείδησης (αν προϋπάρχει σοβαρή νόσος του ήπατος), προβλήματα στους νεφρούs και στο ήπαρ (όπως φλεγμονή των νεφρών, φλεγμονή του ήπατος με/η χωρίς ίκτερο, δυσλειτουργία του ήπατοs),αιματολογικές διαταραχές (ελάττωση του αριθμού εμμόρφων συστατικών των λευκών αιμοσφαιρίων η των αιμοπεταλίων του αίματος π.χ λευκοπενία, θρομβοπενία, ακοκκιοκυπαραιμία και πανκυτταροπενία), γυναικομαστία, οίδημα, πυρετός, δυσφορία στο στήθος, σοβαρής μορφής αλλεργική αντίδραση (αναφυλακτικό σοκ) νεφρίτιδα, αυξημένη εφίδρωση, θάμπωμα στα μάτια, διαταραχές της γεύσης και μείωση των επιπέδων νατρίου στο αίμα.
Σε σοβαρά πάσχοντες ασθενείς: διανοητική σύγχυση, διέγερση, κατάθλιψη και ψευδαισθήσεις. Μπορεί να εμφανισθούν και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες. Αν παρουσιαστεί και επιμένει κάποια από τις παραπάνω ανεπιθύμητες ενέργειες η παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, όσο παίρνετε ….., συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
………………»

Δεν υπάρχουν σχόλια: